Search This Blog

Monday, August 16, 2010

Lawak komputer

Kejadian lawak di awal era KomputerJim Cartlon, seorang wartawan Wall Street Journal, baru-baru ini mengumpulkan keluhan dari pengguna komputer Amerika semasa di awal era komputer.

1. Compaq pernah mempertimbangkan untuk mengubah perintah “Press ANY Key” menjadi “Press ENTER Key” kerana banyak penggunanya yang telefon yang menanyakan dimana tombol “ANY” di keyboard.


2. AST Technical Support menerima laporan komplen kerana kesulitan menggunakan mouse. Semasa Techincal Support datang ke rumahnya, mereka menjumpai mouse tersebut tidak boleh digunakan… kerana masih berbungkus rapi di dalam plastiknya. Penggunanya (seorang wanita) takut dengan mouse (tikus) sehingga tidak berani mengeluarkannya dari dalam plastik. Takut diserang mouse komputer?3. Di tahun 1980-an, ketika disket masih berukuran besar, Compaq pernah menerima keluhan seorang pengguna yang disketnya tidak boleh dibaca oleh drive-disk komputer. Setelah diselidiki, ternyata pengguna itu sebelumnya memasukkan disket ke dalam mesin taip dan menaip label yang tertampal di disket itu.


4. Sebuah keluhan lain dari pengguna AST yang mengatakan disket mereka terkena virus yang sukar dibersihkan. Petugas AST meminta orang itu mengirimkan copy disket yang terkena virus itu untuk diselidiki.
Beberapa hari kemudian, petugas AST menerima fotostat disket dari pengguna tersebut.


5. Seorang pengguna DELL mengeluh dia tidak dapat mengirimkan fax via komputer. Setelah diarahkan selama 40 minit melalui telefon, petugas DELL mendapati pengguna itu mencuba fax via komputer dengan cara memegang kertas yang akan di fax di depan monitor, sambil menekan tombol “SEND” di layar.


6. Seorang konsumen DELL lain mengeluh karena keyboard yang digunakannya sudah tidak berfungsi sejak dibersihkan. Ketika ditanya cara ida membersihkan keyboard, dia menjelaskan, “Saya mencuci dan menggosok semua bahagian keyboard dengan sabun, dan membilasnya dengan air, lalu menjemurnya.”


7. Seorang pengguna DELL marah-marah kerana tidak boleh menyalakan komputer yang baru dibelinya. “Semua sudah terpasang dengan baik.Tapi setiap kali saya tekan pedal kaki , tidak terjadi apa-apa.” Setelah diselidiki ternyata “pedal kaki” yang dimaksud orang itu adalah : mouse.


8. Seorang lagi pengguna DELL marah kerana komputer barunya tidak nyala. Dia menjelaskan semua sudah terpasang dengan benar, dan ketika dia menunggu selama 20 minit, tidak terjadi apa-apa pada komputernya. Ketika teknisi DELL menanyakan apakah “power switch” sudah dinyalakan, dia balik bertanya, “Power switch apa?”


9. Berikut adalah tanya-jawab antara petugas Novell NetWire dengan seorang pembeli :

Penelefon : Hello, dengan Tech Support?

Novell : Ya, boleh dibantu?

Penelefon : Tempat letak cawan di PC saya patah. Apa mungkin saya bisa menggantinya?

Novell : Tempat letak cawan? Apakah itu hadiah saat Anda membeli komputer?

Penelefon : Tidak. Tempat letak cawan ini sudah ada di komputer saya. Dan ketika saya meletakkan gelas saya di atasnya, tempat itu patah. Yang saya ketahui, di bahagian depan tempat itu ada tulisan “CD-ROM, 16X”.

(Saat itu juga, petugas Novell langsung mematikan telefon dan tertawa terbahak-bahak…)


10. Ini pengalaman kawan aku sendiri semasa baru membeli PC. Ketika dia meninggalkan komputernya selama lebih kurang 15 minit untuk membuat air, tiba-tiba windownya jadi gelap dan dia terus menelefon kedai komputer dengan marah-marah. Rupa-rupanya screen saver dia on.


** kadang2 rasa sakit hati bila tgk org2 yg kerjanya hari2 menghadap komputer tapi xtau nak selesaikan masalah2 kecik pada komputer sendiri...
errmmm..xbaik2...cakap senang la sbb mmg tu kerja aku!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...