Search This Blog

Loading...

Wednesday, January 19, 2011

telan xboleh, luah pun xboleh...



apa yg korang akan buat klau korang di situasi mcm aku ni...telan xboleh, luah pun xboleh...mcm pepatah melayu tu la..ditelan mati emak, diluah mati bapak..btul ke?

klau menda ni melibatkan aku sorang, xpa..ini melibatkan org lain..klau telan, aku yg sakit..nnt jadik kuman dlm badan plak..klau luah, karang kena org..klau ko muntah pastu kena org, walau ko say sorry pun, xbanyak, sket pun mesti org tu akan ada rasa marah kan ? klau kau duk kemam jek dlm mulut..boleh ke ? mungkin boleh, tapi sampai bila? sanggup ke kemam lama2..bila dah lama sangat, mesti xtahan kan? time tu nak luah ke nak telan ke xguna dah..dah lama duk kemam, nnt mkn diri sendri jugak.

tu la situasi aku skang ni..bukan baru lama dah..kadang2 sampai xtau nak buat pe..balik duk pening sorang2..susah wei..sakit hati pun ada jugak..banyak pihak nak kena jaga. tapi ada ke pihak2 tu pikir org lain sebelum buat apa2? sampai bila aku nk tanggung benda yg kita xbuat ?

memangla, kita sendri pun kadang2 xperfect sangat kan..tapi sekurang kurangnya jangan la sampai kaco hidup org.. aku pun bukannya bagus sangat, tapi klau nk buat apa2 bleh gak pikir..mana yg bule mana yg xbule..mana yg betul  mana yg salah..peraturan yg org buat tu bukan saja2, ada sebabnya..klau xda rules dlm dunia ni..hmmm..pikir2 la apa jadik..polis, tentera smua nak buat keja apa ? cena plak ngan org yg buat sepitol tu ? nak jual cena, kat sapa, brapa hengget..haa...pikir2...fuhh...

skang ni pada aku mudah jek..aku pun dah malas nak pikir banyak2..gasak la..aku xlarat, cemuih dah..aku jek duk cover korang2, duk jaga segala benda xbtui korang...tapi korang xpenah pedulik apa yg aku buat..mmg aku xpenah bgtau korang, xkan smua benda aku nak crita kan? tapi since korang still duk buat benda yg sama dr dlu sampai skang ni, aku pun xlarat dah..dah org kata xbuleh, xpayah buat, tapi korang buat jugak..ada sebab kenapa org kata xboleh..korang pikir korang punya alasan jek..aku punya alasan korang xpikir!! aku punya teruk nak setel benda yg korang dah buat n jahanamkan, ada korang amek kesah?..tak, xdak pun...korang xpenah nampak tu smua..yg korang nampak aku ni kaki sebok!! wakluu...ingat aku hingin sangat smua tu! yg korang tau, korang nak buat jugak walau pun xboleh..pastu bila kantoi, korang mula nak tunding jari ke sana kemari. klau dah tau buat benda salah, dah kantoi, ngaku..bukannya tunding jari kat org lain..korang xsedar, yg korang buat tu bukan kena kat sorang jek..banyak pihak lain lagi..pihak yg xbersalah gak jadik mangsa.. korang xpenah nk pikir apa kesan atas satu2 benda yg korang buat..yg korang pikir nk mudah jek, yg lain letak tepi..
sampai bila aku nk duk cover salah org, tapi last aku yg kena hentam!! mmg sial lah!! sampai bila aku nk buat benda yg sama yg langsung xdak faedah pada aku..ingat aku kuli batak korang ke? mmg tu keja aku, tapi bukan nak baiki benda yg org bg jahanam berulang kali yg org dah bgtau jangan buat!!! stupid!!!



see...baguih punya luahan perasaan kan..agak2 korang pasal apa aku tetiba ngamuk kat sini...kat sapa yg aku duk bising2 sangat ni kan?
kat sini je aku bleh berkata2 tanpa nak pikir hati yg nak terasa..klau ada yg baca n terasa, baguslah...bawak2 belajar pasal hal org lain sama..jgn nak pentingkan diri sendri jek...but dun worry, aku ni professional punya org..hal keja, kerja lah, xcampur ngan personal..xcaya? bukti sudah ada..ko buat taik kat aku pun, klau ko tegur aku, cakap ngan aku elok2 pastu pasal keja, aku sokay saja..tapi nk berkawan balik tu, x kut...takat senyum2 kut jalan jelah..tu pun klau aku ingat...

sabar org tu kadang2 ada batas..aku klau boleh nk jaga hati smua org, tapi bukan senang wei..nak jaga hati org tapi hati sendri yg terguris, apa kes..klau utk kebaikan xpa jugak..ni langsung xdak..punya duk jaga, last skali buruk tu smua duk kat aku jugak..mmg xguna la kan...

ikut2 hati aku ni, mmg rasa nak maki..tapi sabar jelah..apa nak buat...benda mcm ni lumrah..buat pe la nak bising2 sangat kan, buat xtau jelah...lama2 habisla..tapi aku ni klau bule nk jaga hati smua org..nak smua baik2 je..xmo masam2 muka..tapi klau korang xleh nak kerjasama...susah la..aku tau slama ni pun mmg ada yg xpuas hati, xpa..aku still senyum lagik kat korang, tolong gak klau korang mintak tolong walau dlm hati xikhlas mana..xpa aku mudah jek..aku jenis yg mudah nk maafkan org..aku jugak bukan jenis yg suka carik pasal ngan korang..tapi, skali korang dah carik pasal ngan aku, mmg korang silap..aku xpenah pedulik ko nak buat pe, tapi bila apa yg ko buat melibatkan aku, huhh..

buntu jugak sebenarnya ni..haishh...xpa2..seb baik esok lusa, tulat, tungging...aku cuti..nak pergi bercuti..harap dpt bercuti dengan tenang..harap xdak gangguan..aku nak release jap...lantakla nak jadik apa..suka hati la kalu korang xpuas hati, nak kutuk2 aku kat blakang, xmo kawan ngan aku, nak delete aku dr pesbuk korang...lantakkkkkkk!!! ada aku kesahhh!!! jgn pasni, dah susah, dah xbleh buat, hegeh mintak tolong aku pulak..xkena gaya mmg aku ludah!!!

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...