Search This Blog

Loading...

Monday, July 25, 2011

persiapan awal..

minggu lepas mc lagi 2 hari...mcm ada sket pra-contraction..risau gak...g check, seb baik xdak tanda nak bersalin pun, then doc bg mc 2 hari..suh rest n duduk diam2..alhamdulillah xdak apa2..

dlm keadaan yg xmenentu ni, makanya kena buat persiapan awal la kan..mana la tau, buatnya terberanak awal mcm dlu xke haru pulak laki aku tu..lagipun aku dah masuk 7 bulan..org kata, mmg kena buat persiapan dah sebab 7 bulan mmg dah bule beranak...

makanya, masa mc hari tu, gigihkan diri jugak utk basuh siap2 baju baby yg duk ada tu..laki aku mula2 kata xpayah, tapi last2 ngikut jugak..jadik apa2, dia pun sama kelam kabut...


baju2 tu memula rendam ngan dettol..pastu basuh ngan sabun utk baju baby..xtau kulit dia nnt cemana kan, xkan nak terus guna sabun yg kita biasa guna..aku beli brand pureen..wangiiiii.. mcm bau baby!..xsabar nak hidu bau baby...ngehngehnegh
tu kat belakang tu, raga baju abangnya dlu..mmg dlu simpan elok2,skang leh guna utk dia plak..


bule kata 90% barang bby yg ada smua yg arwah dlu...utk yg ni rasanya aku baru beli 2 helai baju je kut...ikut ke exsaited tu mmg xsabar nak shopping barang baby..tapi sabarr..duk ingat ke yg dlu, jadi trauma pun ada..laki aku pun xkasik beli apa pun  lagi.. ikut jelah kan..hehe
ni botol susu tu pun yg dlu jugak..siap beli bekas utk isi susu lagi sebab nampak comel..tapi kali ni maybe xguna..sebab aku berharap sangat dapat kasik BF secara xklusif dekat baby nnt..dengan harapan susu adalah melimpah ruah! hehe


sebahagian baju yg sedia ada...bila dah kumpul2, buka tag smua, susun2 nak lipat..eh2, smuanya kaler biru n putih je yg banyak..hehe..ada la kaler krim@soft brown sehelai 2..kata hok abang punya dlu kan..yg aku beli kali ni, tu ha, romper..tapi kaler putih jugak..
duk kata kat laki aku, pas ni nak beli sket lagi baju baby..xkan nak pakai smua yg abang kan..hehe..lagipun br perasan yg newborn punya baju ada 2 helai jek..yg lain tu besar jugak..org kata bby cepat besar, tu yg dlu xbeli newborn banyak..pasni beli selai 2 lagi..xtau bby besar mana kan nnt..

yg aku suka beli.... ni ha..mitten n booties...ngehngeh...melambak..yg dlu plus lagi yg baru ni..syok tgk corak n design yg mcm2 tu..cukup dah kut sebab dah dekat 20 pasang dah...hahahaha
towel, barut, baju, sarung kaki tangan, ermmm..apa lagi ek nak kena beli?


ni baju abang yg dlu..sama design cuma beza 1 tangan pendek, 1 tangan panjang...sebab dah berkenan sangat, beli baju je, sluar xda..bule? heheh...sebab dia asing, baju ngan sluar..nak carik sluar 1 hal, aku amek baju je..masa beli tu rasa baju ni comey sangat...
pas aku beranak thn lepas, laki aku ambik simpan smua barang2 bby tu kat dlm kotak..pastu letak atas almari. dia xnak aku duk tgk barang2 tu smua..tapi baju ni aku ambik balik n letak kat almari aku...tiap2 hari aku tgk, sampai sekarang... supaya arwah sentiasa dekat di hati aku....

ok, baju smua dah lipat2, tinggal nak masuk dlm beg..pastu letak 1 tempat yg senang laki aku nmpk nnt...klau btul aku terberanak awal, xdak la dia tergagau2 dah..
tapi mcm ada lagi benda yg xbeli like pampers..pastu apa lagi arrr?
beg aku pun kena ready jugak kan?
alamak.....nak isi apa arrrr...mampusss

2 comments:

  1. bagus2.. senang buat persiapan awal agar tak kelam-kabut..
    moga selamat semuanya nanti.. ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...