Search This Blog

Tuesday, October 16, 2012

Bubur nasi ( 6-10bln )


seperti yg dicanang2kan.. nin dia.. menu solif food amni. sapsapsoi jek nak buat. klau dah jadi mak, nak buat bubur nasik cenggini xtau, hoi, xtau la nak kata apa..

ni gambar bila tahun xtau la. time ni smua makanan amni kena blend halus.. rasanya masa umo dia dlm 7-8 bulan camtu. bahan2 dia mudah jek :
beras
air
sayur apa2 pun boley
ayam

masak nasi dgn lauk asing. beras segenggam, air seperiuk.. pastu blend halusssssss.. utk lauk, rebus ayam dgn carrot. masa umo 7-8 bulan, smua rebus2 jek. blm start tumis2 ngan minyak lagi.. dah empuk, blend halus jugak. kan dah kata sonangggg jo. ni masuk dlm bekas comey2 ni sbb nak bwk bekal. kena asingkan. langkah berjaga2 takut basi ke apa ke..

masa umo baby 6-10 bulan senang nak bg mkn. yelah, dah blend halus kan.. slalu keja blend ni, bapaknya. aku masak, then sejukkan. pastu bapaknya take over blend smua and pakej basuh blender skali.. heheh..
bule variasikan bubur ni.. utk sayur jelah. lauknya tetap bergilir2 ayam n daging. utk sayur bule guna brokoli, kentang, carrot, baby corn, bayam, lobak, peas and mcm2 lagi. tp kena tgk kesesuaian jugak like kembung or angin. the most important, kena amalkan 4days rule. setiap kali kenalkan menu baru, kena bagi berturut2 4 hari. proses ni penting utk tgk sesuai ke tak dgn baby. tu yg kena 4 hari. angin ke, sembelit ke, alergik ke.. klau dah lepas 4 hari, ok jek, so dah pass. klau kembung or sembelit, maybe kena stop dlu. sama mcm allergik. tapi ada bby yg allergik awal2, dah besar sket ok..

masa bby 6bln, mkn sehari sekali jek. kuantiti pun xbnyak, dlm 1oz mcm tu pun dah ok. proses kenal makanan jek masa tu. dah 8 bln camtu bule bg 2 kali dah. masa amni bwh 10 bln, lauk dia ayam n daging jek. ikan after 10m.. telur pun sama. ada step dia cemana nak kenalkan telur pada bby. jgn xtau, ada bby  tg alah telur ye.. ikan pun sama. klau org tua2 dlu punya mitos, jgn kasik ikan awal takut bby kena cacing. ada logiknya sebab ikan protin kan? ikan pun bule jadi alahan jugak. alhamdulillah, amni xpenah alah dgn smua makanan yg aku kenalkan pada dia.

so, utk menu bubur nasi amni, dr 6bln - 10bln, mcm ni jelah.. smua rebus2 jek.. xsedap? pada yg dah tua bangka mcm kita ni mmg rasa xsedap. tapi utk baby yg baru nak kenal makan, nak kenal rasa, mmg kena gitu. kesian sgt aku tgk bby yg kecik2 tu kena sumbat mcm2..umo blm setahun dah sumbat makanan dlm tin, coklat, eskrem.. perut dia kecik lagi kut. kesian dia. kesannya bukan nak nampak sekarang jugak. kang  umo anak baru 2,3 tahun, dah obes. tu blm kira penyakit lagi. nauzubillah la kan dr kena kat anak2  kita. soooo, dr kecik nilah kita kena jaga pemakanan diorg. bl buat sendri ni, kita tau tahap kebersihan and apa yg anak kita makan.. xsusah pun.. bila buat dengan penuh kasih sayang, insyallah... berbaloi :)

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...