Search This Blog

Loading...

Monday, November 05, 2012

Resipi puding roti + kismis

hai mummies... hari ni nak share resipi utk baby lagi.. homemade yg sihat utk bayi anda.. ceewah..

again, resepi yg aku share di sini, smuanya sap2 soi jek nak buat. senang, xambik banyak masa and yg penting berkhasiat.. resipi ni bukan aku cipta sendri, ada yg dr group HSFFYB and aku ubah2 sket. moh kita nengok..

resipi hari ni ialah Puding Roti + Kismis

bahan2:
roti putih (gardenia bule, massimo bule, apa2 pun bule)
telur 1 biji
susu (fresh milk bule, susu yg baby minum pun bule. susu ibu xbule sebab nak kena masak)
kismis
agar2 (yg stripe ye)
air

cara2nya..
masak agar2 dengan sedikit air. agak2 la air tu yek. jgn bnyk sgt sbb nnt campur susu lagi.
blend telur, roti, kismis and susu. agar2 dah mendidih, masukkan bahan yg diblend tadi. kacau2, godek.. tutup api. masukkan dlm bekas kecik2 mcm dlm gambar. klau masuk bekas besar, susah kut sbb lembik. xleh nak potong. so, masuk bekas kecik2 mcm ni, kira 1 bekas skali mkn. then sejukkan.. pastu leh makan.. senang kannnnnn? bule simpan dlm peti ais, tahan 2,3 hari..

amni suka.. mak pun suka..
anak yg dah 10bln ke atas, bule cuba ye.. so, mummies, selamat mencuba.. :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...