Search This Blog

Friday, January 18, 2013

Puasa 1

hari senin lepas aku puasa. puasa ganti, bukan puasa sunat. tahun ni berazam nak ganti puasa tahun lepas awal sket. hujung2 dekat ramadhan, masa rejab dgn syaban, klau bule nak puasa sunat. xmau jadi mcm dlu2, org duk puasa sunat, ko duk puasa ganti xhabis. esok nak tgk anak bulan, puasa ganti xhabis lagi.. xmo yek adik2..

memandangkan banyak lagi yg nak diganti, marilah kita kuatkan semangat utk berpuasa. awal2 tu mmg menggigil jugak. dah lepas waktu genting, i is ok.. tak melembik dah.. sementara nak mula ja kan?

blk tu gigih masak utk berbuka. klau puasa ni, dia punya semangat nak masak tu lain. masak pun laju2 sebab target azan maghrib dah bule makan nasi. tapi harapan tak jadi nyata. budak kecik tu menyibuk sama and proses masak jadi lambat. sabar jelah... kena hari tu berok pulak. so kena mandikan dia dlu, baru leh masak.


chef assistant kak yah.. dah angkut mainan ke dapur pun masih lagi nak main periuk mama. selagi xdapat, selagi tu bising. redho jelahhhhh... budak ni punya peel, klau aku masak, jgn harap dia nak duk depan. klau minum susu pun, dia bawak botol then g landing kat dapur jugak. time lantai berkilat oklah. tapi tgh2 minggu ni, melekit sket la.. heheh


menu berbuka hari tu. otw balik duk pikir2 nak masak apa. tringin nak makan sardin. mcm dah lama xmasak sardin. blk tgk ada setin lagi dlm gobok. seb baik.. aku klau dah teringin itu, jgn dicoba2 tukar menu. bule hilang napsu makan wooo..

otw balik umah, singgah pasar mlm. beli barang basah laju2. xmo buang masa.. eheh.. beli tapai, apom balik dgn donat sket utk berbuka. then beli sayur2 sket sebab peti ais dah kosong. 
balik, tumis sardin, then, tumiskan sket sayur taugeh dgn fishcake and goreng ikan bilis. simple2 sudahhhh.. incik suami mkn bertambah2, syukur alhamdulillah.. eheh..
sardin tu buat tawar2 jek sebab nak kasik amni skali. ambik kuah je, no for ikan. makanan dlm tin xbagus sgt utk budak. aku tambahkan stok cili sket, tapi xpedas pun. amni bule mkn. asyik sebut dap dap instead of sedap. sedap eh amni? 1st time mkn sardin, and she love it walaupun cuma kuah, tu pun setitis 2 jek.. gud girl..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...