Search This Blog

Loading...

Thursday, July 04, 2013

Amierah balik kg sorang2

balik dr Bandung hari tu, daku usung skali amierah balik kg. mak dia la tetiba teringat nak suh aku bwk amierah skali. sebabnya, lepas 5 hari aku blk dr indon, nak ke kl utk kursus kat bukit kiara tu pulak. lagipun masih cuti skolah, so xdak hal. menggedik la makcik tu bl tanya nak blk umah  tokwan ke tak. asyik la duk sebut2 tu je walaupun lambat lg. siap baju sendri punya la syok nak balik.

amierah ni stay kat felda pasoh sana dgn atuk dgn wan dia. dr kecik lg. mak bapak dia nak bwk blk kl haram xnak. g kl pun takat 3,4 hari pastu dah mengelupor nak blk umah atuk. dah terbiasa kan? bila nak ikut makngah blk umah tokwan sini, org sana pulak yg gelisah. yelah 1st time nak blk sorang2 without mak bapak dia. risau lak kut nangis nak blk pulak nnt. tapi dia ada kesah smua tu? hahahha.. siap bilang hari bila laaaaaaaaaaaaaaa nak blk perlis.. hehehe..

mlm tu, wan, pakcik dgn acu dia hantar kat airport. kami sampai pkul 7 ptg. mencungap aku lari sebab kejar flight ke alor start. dr jakarta delay 30mnt. risau dah kut xsempat. seb baik laaaaa sempat. nnt aku crita dlm entry bandung yeh. flight alor star pkul 8.20mlm. hujan sket, tapi xdelay..

menggedik atas flight jap. org sana risau la nak lepaskan cucu yg sorang ni. dia heran pun idok. yg dia tau xsabar nak blk jumpa makcik (adik aku yg bongsu). siap la makcik kena buli nnt.
atas flight dia minta nasi. lapar katanya. skali xda pulak. yg ada utk yg dah buat pre-booking je. sian pulak dia. beli biskut jelah. habis 2 paket. lapar sungguh la tu. budak ni susah mkn sket. dlu kecik2 bulat, now dah keding dah. asyik main ja, mls nak mkn..


laju pulak drebar kapai terbang mlm tu. sampai awal dlm 10mnt kat alor star. pakngah masih otw. so, mari kita mengepow makngah... duk usha dr dlm lagi tuh. sampai2 trus nak eskrem. mlm2 pun nak mkn jugak. lapar lagi katanya. seb baik habis separuh eskrem cawan tu. klau awak nak makan, xdak hal makngah nak belikan. jgn beli tapi xnak mkn, haaaaaaaa.. tu makngah marah sebab makngah kena habiskan.. hewhewhew..

sampai umah, terkejut tokwan tgk aku bwk balik anak. hahahah. pegi indon bawak balik anak lagi sorang. amni pun syok, xtakut pun dgn kaklong. otw blk umah, amierah tertidor. sampai umah, jaga plak. dah tukar baju, eh, segar bugar nak main pulak. dgn amni skali join. main lah hai anak..


gwiyomi utk mama katanya. sepanjang duk kg, xdak hal budak ni. org cakap pe smua dengar. suh mkn, makan, banyak plak tu, suh tdor, tdor, suh mandi, mandi. xdak bantahan. klau kat pasoh sana, dia dah jadi otai, xdaknya nak heran sgt klau org marah dia. sini, jarang2 balik, so apa org kata dia ikut. gud girl sgt. pasni leh blk lagi. siap bilang bila cuti skolah, nak blk sini lagi. pastu tak puas hati sebab balik kg kejap sgt katanya. yg best tu, siap xnak balik  nak sekolah sini. mak bapak awak tak kasik la kaklong.. hahahahha...


bawak g tdor umah aku pun xdak hal. main dgn amni pun elok je. ko tengok la amni, dah mcm kawasan dah tu. siap letak kaki kat tepi mcm xpuas hati je. hahahahaa.
ada mlm tu aku beli mainan utk dia. blk umah, main dlm bilik sebab takut amni kacau. hahahah. amni bukan blh tgk k.long dia main, nak g menyibok sama. dia bukan main, dia buat sepah je. so, k.long xnak main dgn amni. dah susun elok2, amni sepah katanya. ikut korang la nak oiii.. jgn gaduh sudahhh..

yg dasatnya, ptg tu tetiba hilang, tengok2 duk main dgn hana n haziq. dlu2 klau dia dtg umah aku, jgn harap la nak kluar g umah pak mentua aku. takut apa xtau la. klau pegi, mau menangis meraung2 xmau masuk. petang tu, aku tgh siap2 cadang nak bawak dia g kuala perlis. dia keluar duk depan umah. tau2 dah dengar suara duk bersuka ria kat depan sana. rupanya dah g join haziq n hana main basikal.
nilah anak2 aku. sorang lagi xdak, amierul, adik amierah. anak buah ada 4 kerat je.. hehe


sronok sgt kali ni siap masuk main dgn hana kat dlm umah. sampaikan amni dipinggirkan. sian amni. dia nak join kakak2 main, kena halau sebab kecik lagi. hahahaha.. last duk mengempeng aku je la amni dah kakak2 smua xlayan. main sorang2.. hihi.. so, plan ke kuala perlis terbatal sebab tgk dia ralit sgt main sampai xnak balik pulak..


dah cukup masa, kena balik. ni dah sampai kl dah. hari ahad gerak balik sebab aku ada kursus hari senin 10hb tu. dia siap mintak extend nak duk kg sampai senin. tiket flight yg dah beli tu dia kata biar je. amboihhhh dia..

nnt cuti skolah ujung thn lama kan, kaklong meh duk sini lagi yeh? awak dah besar, dah boleh jaga diri, dah dengar cakap dah. blk kg kali ni behave sgt. maybe sebab makbapak dia xda+dah besar  kan? ikut makcik g ngaji, ikut makcik solat, blajar baca smua. request nak roti canai, sebab roti kat pasoh tak sedap. hihih.. tok buat nasi lemak, makan bertambah2. tok pun suka sebab tau budak ni susah mkn. pasni blk duk kg sebulan, kita kasik tembam sket yeh?
ok, makngah rindu kaklong dah.... raya nnt kita jumpa eh?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...