Search This Blog

Loading...

Thursday, July 24, 2014

Kemas rumah nak raya

cuti nuzul al-quran lepas punya cerita.
suami isteri cuti.
yay!
cadang nak keluar g carik baju raya suami, tapi dia malas.
kang org ramai katanya dah nama pun cuti.
aku pulak duk ingat duit raya yg rm500 tu tak masuk lagi.
klau keluar kang, duit takda, tak best.
so, jomlah kita buat apa2 kat umah ni.
sementara tenaga lelaki ada, marilah kita gunakan sebaiknya.
tgk cuaca pun elok je, jom kita kemas2 umah sket.


memula, tanggal curtain dlu.
part ni mmg kena tunggu laki ada.
nak tangal langsir tu, tinggi.
dengan keadaan skang, mmg tak daya la aku nak memanjat.
laki aku tinggi, pakai kerusi je, tak payah pakai tangga pun.
tanggal langsir smua, nak vacuum kut celah2 sliding door tu.
habuk, taik cicak aduyaiiiiiiiiiii..
rimas aku tgk.
slalu sapu pakai penyapu, tak cuci sangat.
kena pakai vacuum, baru clear.
kenit  tu, sebokkkkkkkkkkkkk la nak menolong katanya.
tolong kacau lagi ada..
apak dia nak buat keja pun tak senang.
duk berlegar situ je.
sabau jelahh.
 


tingkap belah sana pun tanggal habis and vacuum skali.
luar dlm laki aku buat.
gud job suami!
umah aku ni habuk bule tahan.
lagi 1 taik cicak.
grrrrrrrrrrr.. geram btoi.
tingkap mcm tu kan ada lopak kat dlm.
so, taik cicak duk bersemadi situ.
mmg geram tgk.
belakang kerusi, bawah kerusi, taik cicak sesaja.
seminggu tak sapu sampah, boleh tgk la, berbutir taik cicak.
geli oihhh..
kat luar umah pun sama.. padahal laki aku dah taruk racun, dah bunuh cicak tiap2 mlm kut.
tapi tetap la banyak cicak2 tu smua.
mana dtg entahhhhhhhhhhh..


cik kuntum duk layan tv, menggedik menari..

seronok pulak tgk bila buka langsir smua.
rasa cerah rumah.
rasa lapang ja.
aku suka mcm ni.
bgn pagi, buka langsir, tingkap pintu smua.
bagi umah cerah.
aku tak suka umah yg gelap2, malap2.
curtain 2,3 lapis pastu tak buka.
pencahayaan dlm umah kurang.
tak minat mcm tu.
tapi ada je org suka mcm tu kan?
letak chandeliar kuning tu, buka mlm2, nampak romantik.
cun, tapi aku tak minat.
sebab tu umah aku smua lampu downlight putih.
takmo oren kuning tu smua.
siang mlm, aku suka umah aku nampak cerah.
hehehehe..
unless nak tdor la..

sampai ke berbuka puasa, tingkap semua takda curtain.
ngeri pulak laki aku kata.
hehe..
yelah, buang and basuh curtain lama.
tapi ada yg buang terus.
sebab curtain reput!
hahaha..
yelah, langsir dah sama usia dgn umah.
nak dekat 3 tahun kut aku pakai langsir tu.
padanlah, aku beli pun yg murah je, kena panas, tak heran la reput pun.
soooooooooooooooo, kak yah hampa dah target dah nak raya ngan curtain bawuu..
hek hek hek..
tanggal yg lama, kita pasang yg baruuuuuuuuuuuuu.
2 bulan lepas lagi aku dah tempah curtain baru.
tunggu raya baru pasang, baru syiok.
gigih la mlm tu aku menggosok langsir baru.
kebas bontot hoih.
dah basuh, kena gosok dlu.
klau tak kedut, tak cun.
sekali tu jelah gosok pun.
pasni tgg lagi 3 tahun, langsir reput, buat langsir baru pulakk.
nak pasang langsir ni, haduii, kena ada tahap kesabaran yg tinggi.
utk 2 tingkap depan takpe, senang je sebab sekeping kain je.
utk sliding door ni bercinta sket nak pasang.
cik kuntum tu pulak duk sebok sama, nak menaga dah aku.
aku buat lain sket utk sliding tu.
tapi 1 layer je langsir aku.
aku tak minat sgt nak buat 2 layer, day and night curtain.
sebab aku suka umah aku cerah kan?
heheh..
utk sliding tu ada cadangan nak buat day curtain gak, tapi nntlah beli.
nak beli smua skali harung, bule pitam aku.
utk tingkap depan, mmg tak da.
aku buat kerning, tapi duk jadi kain lagi.
tgg mak aku jahit, hmm, paham2 jelah.. hehehe..
takpe, tak urgent pun.

errrrrrrrr..
gambar curtain baru takda.
hahahaha..
nnt2 lah ye.


8 comments:

  1. wah...pakai curtain br tu....selamat kemas rmh.. ila dah settle sabtu lepas....

    ReplyDelete
  2. orang2 semua dah siap mengemas..sy dok lagi

    ReplyDelete
  3. @iela fazielah : curtain biasa2 je pun...
    @rizziela : sempat lagi sabtu ahad ni nak kemas2

    ReplyDelete
  4. Tingkap yg sliding memang jd perangkap taik cicak kann, iskkk.
    Umah sy pun sama la.
    Dah la Puan Rumah tak rajin mengemas, pffft...

    vakum xdak lg, bila xtau nk beli, emmm

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. @nabila : betul!! geram betul bila lekat kat celah2 tu. memang kena guna vakum, sedut smua taik tu. klau penyapu, tak habis pun keluar..

    ReplyDelete
  7. cakap pasal taik cicak.. sama lah umah kite pon..nyampah kan...asben kite kalau jumpe..memang die lastik laju2...

    ReplyDelete
  8. @aty_fared : hahaha.. tension wohh. tiles lantai kaler cerah, tetiba ada corak polka dot. mana datang ntah la cicak2 ni smua. masalah besar wohh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...