Search This Blog

Loading...

Wednesday, September 10, 2014

Bekas roti

cemana korang simpan roti?
roti putih, like roti gardenia tu..
rumah aku ni sentiasa ada roti, sebab Amni suka.
dulu kecik2, makan roti saja pun boleh habis 2 keping.
dah besar ni, pandai request nak roti+butter+madu.
hasil didikan apaknya.
benda dia suka makan, and senang nak buat and bagi makan, so selalulah ada roti tu.
kadang mlm tak makan nasi, makan roti je.
senang keja mak kau nak oi...

dlu2, aku letak mcm tu jelah roti tu.
dah duk dlm plastik dah kan?
lagipun umah aku ni takda tikus, so tak susah hati sangat.
yg ada semut @ cicak je.
kadang2 ada gak semut sesat masuk dlm roti tu.
and pernah tak simpul balik plastik roti tu, cicak masuk.
tak tau keja sapa, mama ke papa..
so, i si geram.
marilah kita cari bekas utk simpan roti tu..


tak tau nak cari yg mcm mana, jumpa yg gini je.
so, hantam sajalah.
selalu org buat letak kek or kuih.
mcm display kat kedai2 makan.
tapi boleh je nak taruk roti dlm tu.
tak jumpa bekas besar sket, so bolehlah yg ni pun.
klau roti yg baru beli, saiz kecik, ngam2 je.
dah guna separuh, selalu simpan gini pulak.
selalu pun beli saiz kecik je walau selalu mkn.
sebab klau beli yg besar, kadang2 tak habis mkn dah expired pulak.
tau2 berkulat, pastu himbau masuk tong sampah.
membaziorrrr...
planta pun kadang2 aku sumbat masuk skali.
aku tak suka letak planta yg nak makan dgn roti tu dlm peti ais.
kang keras, nak tunggu lembut, nak mkn ngan roti lambat plak.
so, letak luar je.
dah simpan dlm bekas camni, takda lagi kes cicak ke semut ke masuk dlm roti.
taktau la kut aku tak perasan.. hahahah
tapi, laki aku pun alert dah, roti sila letak dlm ni and tutup semula tudung yeeeee..


parking bekas roti ni atas oven.
oven bukan guna hari2, tiap2 minggu pun tak.
so, takda hal.
nak guna oven, alihkan kejap bekas roti ni.
sebab bekas roti ni plastik, kang cair pulak ye dok?
oh, harga bekas ni klau tak silap, dlm rm15 kut.

korang simpan roti cemana?

4 comments:

  1. ha ah la.. saya pon selalu problem nak simpan roti.. mekaseh bagi idea ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tiru mak mentua.. dia guna bekas gini, tapi besar sket, so blh letak roti saiz besar. cari yg besar, tak jumpa pulak.

      Delete
  2. eh..good idea..
    maya pun roti main letak je atas meja..semak biji mata..
    tq bagi idea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. sharing is caring.. duk dlm bekas tu, nmpk cantik sket ye dok?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...