Search This Blog

Loading...

Tuesday, May 19, 2015

Mee kuah daging

aku ni jarang sgt kut nak  masak segala mee, bihun bagai.
sebab nnt kang aku ngan amni je yg makan.
papa tak minat benda2 gini.
dia nak nasi lauk je.
ayam ayam ayamm.
cemuih.

hari tu terjumpa resipi mee kuah daging sapsapsoi nak buat.
nampak lazat and simple je cara nak buat.
marilah kita try..
anak dara aku tu suka mkn mee.
wan slalu buat mee goreng basah and kasik ke cucu.
jadinya marilah kita buat jugak.

meh aku share resipi senang ni.
aku cilok dr fb tapi tak ingat dah page apa.


bahan2:
mee kuning
daging
bawang merah, bawang putih
halia
cili kering
sos tomato
sos cili
kiub ikan bilis
telur
kuah kacang

bahan2 tambahan :
telur rebus
cili merah
daun bawang
taugeh
sawi
bawang goreng

cara nak buat :

celur mee kuning and tos.

rebus daging. kuantiti agak2 la eh. aku guna setengah kilo daging.
rebus daging sampai empuk. daging tu hiris halus2 ye.
dah empuk, simpan air rebusan daging tu sbb nak buat kuah nnt.
air rebusan daging ni manis. dapat daging fresh, mmg terbaek.

kisar bawang merah, bawang putih, halia, cili kering.
aku guna sikit je cili kisar tu sebab tak nak buat pedas sgt kang Amni takleh makan pulak.
dah kisar, tumiskan bahan2 kisar tu.
dah pecah minyak, masukkan kiub ikan bilis, sos cili, sos tomato, kuah kacang and air rebusan daging tadi.
kacau2 biar bersatu padu semua tu.
then masukkan daging yg dah rebus td.
perasakan dgn garam dan gula.
last masukkan telur dlm 3-4 biji. telur ni utk pekatkan kuah tu.
kacau slow2 utk pecahkan telur tu.
dah secukup rasa boleh tutup api.

utk kuah kacang tu, guna kuah kacang mcm kita makan sate tu.
kalau rajin, buatlah kuah kacang tu.
mcm aku tak rajin sgt.
aku beli sate utk Amni, kuahnya aku simpan and guna utk buat kuah mee ni.
bhahahhah.
cumanya kuah tu sikit, cair sket la kuah mee aku tu.
klau kuah kacang tu bnyk, pekat sket, bila makan rasa kacang2 tu lagi umphh..
takpelah, 1st try kan?

utk bahan tambahan, celur taugeh dan sawi tadi.
pastu potong2, tambah dalam mee masa nak makan.
then rebus telur ayam.
potong cili merah dan tambah bawang goreng.
tambah perasan limau nipis pun menarik.
aku goreng skali tauhu.
sedap!




sedap uolls.
nak buat pun senang kan?
Amni and Hana makan bnyk!
siap duk kata sedap sedap..
kembang kempis mak kau nak.. hahahaha
then kirim mangkuk tinagkat ke jiran sebelah sekali a.k.a mentua.
mak mentua kata sodap.
haishhhhhhhhhhhh.. syok menantu. kekekekeke
kuah dia manis sebab guna air rebusan daging.
tak pedas sgt aku buat ni.
nak pedas, masa mkn tu tambah sos cili.
licin mangkuk ok!
mcm nak buat lagi lah..
huhuhu.


2 comments:

  1. jalan-jalan sini, wahh mcm senang je. Nanti nk bt la hehee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...