Search This Blog

Loading...

Wednesday, August 19, 2015

Bila anak dah besar dan pandai meniru




T__T

anak dara nak masak katanya.
kau nak marah ke nak gelak?
tak tau nak cakap apa ok..

kita sibuk kat dapur.
pegi depan tgk mcm ni.

Mama : kakak buat apa niiiii?
*petir sket bunyi soalan tu sambil cekak pinggang.
Amni : nak masak la mama.
*jawab dengan muka selenga
Mama : masak apa?
Amni : masak kek. satg nak makan bila papa balik
*papa jugak yg dia sebut
Mama : apa sepah2 niiiii? satg sapa nak kemas??
Amni : sat la mama. satg kakak simpan la. ni kek tak masak lagi ni.
Mama : satg kakak tak kemas, siap laa. mama buang smua mainan kakak ni kat luaq.
Amni : hishhhh. kakak tau la.
*jeling sket kat mama sambil buat muka tak puas hati.

tetiba dia meh kat mama kat dapur sambil bwk 1 bekas.

Amni : nah mama, kakak buat kek ni kat mama. sedapppppppp. mama mkn tau!
Mama : wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. ngapngapngap
* buat2 tekejut pastu kena buat2 makan "kek" dia tu and ekpresi kena tunjuk kata sedap sgt kek tu.
Amni : sedap dak mama kek kakak?
Mama : sedap sangat la kakak. ok dah habis main, p kemas balik smua tu.
Amni : ok mama!

dialog anak beranak.
aku ni kat umah asyik kena berlakon sama naik dgn dia tau.
ada anak yg sedang membesar, yg belajar melalui pemerhatian tu, mmg kena hati2.
cepat mengikut budak tu.
ada saja la lakonan dia.
kadang2 dia jadi princess, aku kena jadi mak princess.
kadang dia jadi mei mei, adik jadi upin, papa jadi ihsan, mama jadi kak ros garang.
pffffff..
kadang2 dia jadi ultraman zero, mama kena jadi resaksa.
amboi...

kena ikut, jgn bangkang, jgn patahkan apa yg diorg cakap.
sebab ni semua part of learning utk budak2 umor tu.
diorg tgk, diorg berimaginasi.
kan bagus tu.
takda la diorg tgk tapi pastu takda feedback apa2.
entah ke paham ke tidak kan?

Amni ni aku tgk dasyat jugak imaginasi dia.
baby dia lapar la, baby dia kencing la.
bagi susu kat baby la..
pastu klau ada bunyi apa2 nnt bunyi resaksa la, bunyi kucing lapar la.
mcm2.
pastu klau nampak apa2, ada saja konklusi yg dia buat.
tak tercerita kalau nak karang kat sni.
pening kepala nak layan.
gitu gini..
dia klau bercakap, susah nak stopkan.
pening kepala gak kadang2, tapi jgn dibangkang.
biar dia bercakap, biar dia berimaginasi asal tak keterlaluan.
papa dia suka layan compare dgn maknya ni ha.
kadang2 bapak pulak lebih dr anak tolong tambah2.
sabar jelah.

1 thing, ko jgn la cakap bukan2 kat umah kalau dia ada.
cepat je ngikutnya.
ada hari tu,papa dia tanya hp papa kakak letak mana.
dia jawab, papa ni cari dengan hidung kaaaa?

mama kat dlm bilik, gelak guling2..
hahahahahahaha
sebab tu lah ayat yg aku slalu bagi kat papa dia kalau cari barang tak jumpa.


6 comments:

  1. anak-anak akan ingat semua memori main masak2 ni bila besar, dan masa yang orang tua mereka luangkan untuk dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul.. tu yg kadang2 klau tak bizi layan jugak la dia main

      Delete
  2. comell sangat masak kek... kanak-kanak sekarang bijak-bijak..

    shela-abdrohman.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah.. mcm2 dah dia masak. jenuh nak layan.. hehehe

      Delete
  3. part cari dgn hidung tu tak boleh blah..
    kita belah utara, selalu ckp mcm tu kan, cari dgn batang hidung kot, yg tak nampak tu [ayat mak dulu2]..wakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. tok umi dia suka cakap mcm tu dlu.. so now mama pulak tiru.. hehee

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...