Search This Blog

Loading...

Thursday, August 13, 2015

Raya Kedua - Aidilfitri 2015

raya kedua papa dah keja..
takpe, takda hal.
kita kemas2 baju balik kampongggggggggggggg..
setengah jam je pon kampungnya..
hahahaha..
papa dah bagi greenlight, jomlah kita anak2 blk umah tok umi.
nak tidor sana mlm tu.

call adik aku minta dia meh ambik.
malas nak drive.
alang2 nak ambil sate skali.
raya ke 2, buat open house kat umah mak bapak aku.
kak ipar sponsor sate.
menu hr tu nasi, ayam masak kicap, ikan goreng, air asam, daging+perut rebus, bihun sup daging, sate and kuih raya.
abah jual daging 2 hari sebelum raya.
so, meriah la daging kat umah dah mcm raya haji pulak.
memula nak buat bihun sup je.
ada yg request nasi pulak, so buat lah skali.
aku blk dah tengahari, so tolong2 hidang jelah.
lauk2 smua dah nak siap masa aku sampai.
tolong2 hidang, tolong kemas umah.
lagipun kak yah dah siap pakai baju ghaya..
ngelat buat keja..
bahahah..
tapi pastu kita tolong kemas2 pulak yeh...
sama2 buat keja.



hidang makanan.
open house skali knuri umah baru.
heheh.

siap dah umah. Alhamdulillah..
takda la baru sgt, renovate sket je.
buang smua yg umah atas, umah kayu.
dah dimakan anai2.
sebelum reban dek anai2, moh le kita buat baru.
siap gak sebelum raya.
bulan puasa hr tu duk huru hara lagi.
sian abah.. uhuk uhuk..



posing ngan anak dara.
dia duk heran+syok sebab baju sama ngan mama.
hahahaha.
sabar jelah..

org ramai gak hr tu.
budak2 syok main la, nak panggil makan pun jenuh menjerit.
sedara pun ramai gak yg datang.
makanan sampai mlm kita hidang.
mlm tu org masjid pun datang.
siang pun panggil cuma tak ramai.
raya kan?
lauk smua setel.
ada lebih sket2 je.



ada crita pasal adik hr tu.
masa duk potong2 kat dapur, tok abah jaga Aniq kat depan.
dlm hati terdetik gak, "kang abah tertidor plak masa jaga Aniq".
sebab abah mmg gitu.
tgh jaga cucu dia bule lena, cucu dah g memana.
duk ingat tu nak g tgk Aniq kat depan masa duk buat keja tu.
tapi ter'ralit kat dapor.
tetiba dgt abah jerit.
rupanya abah tertidor, Aniq dah pegi punggah barang.
jumpa coklat, dia gigit.
skang ni semua benda nak gigit.
gatal gusi kan budak2 umor ni.
then, dia mcm tersedak, batuk2 sket.
tok abah terjaga, cemas la.
ditempiknya aku kat dapur sana.
budak tu terkejut sama naik, menangis la.
kami yg kat dapur ni pun pakat gegas ke depan.
tgk Aniq dah meraung duk batuk2.
cemas gak la aku tp buat cool je.
kang klau semua dah cemas, lagi haru.
aku korek je mulut Aniq, main2 kat dlm mulut dia.
sampai ke anak tekak aku sua jari, nak bagi dia muntah.
masa tu tak ingat dah kang anak muntah atas baju raya ke apa.
janji dia muntah.. mujur gak sempat letak kain napkin dia.
pas muntah tu dia tak batuk2 dah..
terlekat kulit coklat kisses tu.
bagi dia susu pastu..
menangis tersedu2, kesian sangat.
aku ni menangis dlm hati jelah.
cuak jugak tapi wat lek wat pis.
ehehe..
terus terlena pastu..
lusa baru crita kat papa.. huhuh..



Aniq tidor lama, mak menggedik la.
ngeh ngeh ngeh..



budak2 skang.
dengan gadjet tak dapat dipisahkan.
nak bg diorg diam, ni jelah caranya.
Amni pun sma gak lebih kurang.
kadang2 aku bertegas gak la.
tak bagi henpon ke tab ke, biar dia tgk tv.
kadang2 tak bg tengok tv, biar dia main, bagi otak berkembang sket.
tab dia rosak, lantak situ. malas nak repair.



bujang @ amierul.
taknak kat org budak ni.
kesah pulak makngah, kena gomol jugak la ngan makngah.
hahaha.
suara lunak je, lemah lembut sket dia ni.
kadang2 garang gak.
heheh.
kejap main elok ngan Amni, kejap gaduh..
biasalah budak2 kan?
seronok diorg main 3 org.
jarang2 jumpa kan?

sampai ke mlm gak tetamu datang.
lauk pun lebih sket2 je.
utk jiran2 ada yg kita tapaukan sekali.
ada rezki kongsi sesama..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...