Search This Blog

Loading...

Thursday, October 22, 2015

Baked Oreo Cheesecake

aku sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ciskek!
tapi kena sedar diri yg menggajah ni, jangan nak over makan sangat.
mkn tu makan jugak, tapi berpada2.
sesekali je makan, jangan nak kerap2 sangat.
kang makin menggajah, penyakit pun dapat.
kann?

hari tu tgk kat fb ada resipi baked oreo ciskek.
bahan tak susah sgt, nak buat pun senang je.
so, jomlah kita.
beli ciskek, mahal.
1 slice pun dah berapa kan?
tapi beli bahan nak buat tu pun mahal la jugak, cumanya ko dapat seloyang kek la kan?
makan la sampai muntoh.
buat sendri lagi puas hati ye dok?

bahan2 :
500gm creamcheese - aku guna tartura
1/2 cawan susu pekat
1 paket biskut oreo
4 sudu besar tepung kek
4 biji telor
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam
1/4 whipping cream - optional. aku tak letak pun

cara nak buat pun tak susah.
kena guna mixer la.

mula2 pukul susu pekat dan creamcheese sampai sebati.
then masukkan telur, esen vanila dan garam then pukul lagi.
sampai semua dah sebati elok.
dah sehati sejiwa masukkan tepung kek.
kalau guna tepung gandum kena tambah baking powder yeh.
make sure tepung tu sebati elok yeh.
utk loyang, blh guna yg 8 inci.
aku lapik dengan kertas minyak sebab nnt senang nak potong.
patah2kan oreo susun dlm loyang tu.
pastu tuang adunan tadi.
bakar 1 jam suhu 160.
nnt ciskek tu naik sket, dah sejuk dia turun balik.
dah masak biar ciskek sejuk dlm oven sebelum masukkan dlm peti ais.
ciskek ni kalau sejuk baru heaven makan.



dah siap bakar.
bau wangi menggetar perut oi.
hangit kat atas tu sebab kesan bakar
no worries, rasa masih sedap.
kalau guna lebih oreo tu lagi sedap.




sedapppppppppppppppppppppp oi.
papa makan 2 slice je kut, belen tu entah jin mana yg makan.
hahaha
amni mkn tak bnyk, dia suka kek biasa dr ciskek ni.
kasik ke mentua sket, pastu simpan dlm peti ais.
makan sikit2, dekat seminggu jugak baru habis.
pastu kena sedar diri, sebab dah mkn ciskek bnyk.
puasa ciskek sebulan.
hehehe.
korang, meh cuba.
senang je pun resipi ni.

4 comments:

  1. oh my.. texture nye cantik. macam letak gelatin punya resepi. Bila guna susu pekat, memang cukup manis ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, ok je manis tu. tak manis sgt pun sbb chesse kan masin..
      tak pakai gelatin pun, maybe sebab bakar. kut la.. hehe

      Delete
  2. erk..sedapnya..nanti nak try buatlah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...