Search This Blog

Loading...

Monday, January 25, 2016

Nasi lemak kak yah

bila entah Amni cakap nak nasi lemak.
mama kata nnt kita beli.
dia cakap, nak yg mama masak.
amboii.
tapi mak berbunga2 gak la sebab anak request masakan mak kannnnnnnnnnnnnn?
hahahaha

selalunya weekend ja aku buat nasi lemak.
malam2 malas sket.
masak pagi, santak sampai mlm la menu nasi lemak tu.
masak banyak siap2, jimat tenaga aku nnt.

so, sabtu lepas tunaikan keinginan anakanda.
budak tu skang ni kurussssssssssss ja.
adeh la.
mak kembang setaman, anak kuruih.
sedih woh.
waktu dia nak mkn, dia mkn la. klau tak, jgn harap
so, apa dia nak mkn, aku buat la.
dengan harapan kau mkn bnyk wahai anak.




nasi lemak kak yah.
ehehehe..

nasi lemak :
utk nasi, masa nak tanak tu, aku masukkan bawang merah yg diblend.
masuk santan, air, bawang merah yg diblend, halia dan garam.
last skali bismillah dan doa supaya masakan aku sedappppppppppppp dap dap.
gitewww.
Amni memang suka.
dia mkn nasi lemak dgn telor rebus ja.
tu pun bertambah2.
sedap nasi tu lah kut..
aku takda la masuk santan bnyk sgt, kang berlemak2 sgt tak best jugak.
ala kadar saja..
cubalah.

sambal :
sambal tu sama jalah dgn org lain buat.
biasa2 ja sambal aku.
cili kering rendam air panas dlu.
pastu blend dgn bawang merah+bawang putih.
then tumis dlm sejam atau lebih camtu.
minyak kena bnyk sket yeh..

masuk air, garam, gula, asam keping.
2 -3 kali tambah air bila dah kering.
aku tutup kuali tu supaya takda la terpercik sgt sambal kau tu.
dah masak, aku campak bawang besar dlm tu.
ikan bilis aku goreng asing.
tak masuk dlm sambal.
nak mkn kang baru curah sambal.
aku suka bilis goreng garing.
nasi lemak aku, mmg gini je lauknya.
aku tak minat sgt mkn nasi lemak dgn sambal lain kecuali bilis.
old skol.
hehehehe

incit suami makan bertambah2.
puan istri senyum sampai telinga..

2 comments:

  1. Huhu...sodapnye....lama jgk xbuat nasi lomak ni, nti leh try resepi ni.....
    Sama gak kite, xsuka nasi lemak ngn lauk lain....nak smbal ikan bilis je.,,,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, blh cuba. manis air bawang tu buat dia lagi sedap.. Insyallah..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...