Search This Blog

Loading...

Thursday, September 22, 2016

DIY kotak isi plastik

korang simpan plastik kat rumah bnyk2 tu mcm mana?
korang simpan tak plastik yg dpt kalau beli barang?
ke korang buang je semua?
pastu beli plastik khas utk tong sampah, ikut jenis and saiz tong sampah..

aku ni penyimpan plastik.
hahahaha..
beli barang, dapat plastik, mmg aku simpan.
nak2 kalau plastik besar, harus simpan.
tak kira saiz semua simpan sebab nak guna balik nnt.
selain nak guna utk isi barang ke apa ke, the most important is nak guna utk tong sampah.
aku jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarang sgt beli plastik sampah unless plastik sampah hitam besar tu.
kalau yg jenis kecik, beli dulu lama skali, sampai la tak habis.
tak suka beli sbb rasa membazir, sebab blh je recycle plastik yg kita dapat masa beli barang.
paling tak suka sebab plastik sampah tu 4 segi takda hujung nak ikat.
mcm plastik yg dpt beli barang tu la.
kan ada lubang utk pegang, pastu boleh ikat kemas2.
kalau plastik sampah yg kita beli, mana ada kan?
boleh la ikat tapi aku tak suka sgt.

ada je org yg tak simpan plastik barang tu, semua buang.
utk plastik sampah, beli khas pulak.
ehh, tak kuasa aku.
kat rumah aku bnyk guna plastik ni.
dlm masterbedroom ada 1 tong sampah.
dlm bilik air dlm masterbedroom ada gak tongsampah.
siap ada plastik besar isi plastik kecik2 sebab nak isi pampers Aniq.
dlm bilik Amni ada gak tongsampah.
kat dapur ada 1 tongsampah.
atas singki ada 1 tongsampah kecik utk isi sisa makanan.
semua tongsampah size sama kecuali yg atas singki, kecik je.
pastu bila kumpul sampah baru masuk plastik sampah hitam yg besar tu.
kalau yg beli biasa, takda hujung utk ikat jugak.
erghhh tak suka la..
mujur husband duk ambik kat opis dia, plastik besarrrrrrrrrrrrrr tu.
mudah nak ikat sampah sebab mcm plastik biasa tapi besar mcm plastik sampah hitam tu.

so, bila duk simpan plastik bnyk2 tu masalahnya ialah camna nak manage?
dulu guna bekas ikea tu.
ok la jugak and lama guna.
pastu aku DIY kotak buat isi plastik2 tu.
pun ok, siap buat 2 utk 2 saiz plastik.
cuma takda tempat sesuai nak letak.
lama jugak aku guna kotak2 tu.
tapi bila susun atur tak cun, rasa mcm susah pulak nak ambil.
now, bekas plastik ikea tu aku letak kat dlm kabinet dapor.
yg tu utk isi plastik besar utk tong sampah yg ada kat rumah.
kotak2 yg aku buat tu, 1 utk isi plastik cantik, 1 utk isi plastik besarrrrrrr tapi bukan plastik hitam tu.
yg tu letak asing sbb mmg besarrrrrr . hahaha.

baru2 ni aku DIY kotak baru utk isi plastik2 yg saiz kecik and sedang.
yg mmg selalu guna.



mangsa is kotak periuk nasi.
tak besar sgt tak kecik sangat.
ni periuk saiz 1liter.
kotak yg aku buat dulu guna kotak susu S26 Aniq, yg pek dabel.
kecik sket dr ni.
lama dah kotak ni duk simpan sampai dah kemik2.
nak buang sayang sbb kut nak guna.
sayang sbb kotak ni tak besar sgt and ada tali kat tepi.
biasalah mak2 ni mmg suka simpan sampah kan?
hahaha
mula2 kena kemaskan sket kotak tu.
selotep clear tu habis, so bantai jelah guna dabel tape.
pun boleh.
lagipun nnt nak balut.

pastu, buat lubang kat atas utk masukkan plastik.
jgn besar sgt, agak2 muat tgn cukup la.
pastu tebuk.
pastu balut.
aku guna wallpaper senang.
tak payah nak gam2 ke apa dah.
guna wallpaper Mr DIY je.

gambar masa proses balut takda sebab budak kembong tu sebokkkkkkkkkkkkkkkk la hai mengacau.
jenuh aku nak buat keja.
seb baik masa ni kakak dia takda, kalau ada lagi haru.
kena la ngan mak tak sabar nak DIY, tak sempat tunggu anak tidor. hehe




dah setel balut.
siap ada model lagi.
gigih laaaaaaaaaaaaaaaaaa 'membantu'.

tak kemas sgt sebab kotak ni dah kemik2 sket.
tapi ok la jugak..




lokasi kotak tersebut.
just nice dgn almari tu.
yay!!!! suka suka..
nak ambik plastik pun senang.
kotak yg dulu tu letak sini jugak, tapi sebab saiz dia kecik sket, pastu ada 2, mcm susah nak edjas.
yg ni mmg ngam2 je kan?

almari ni dulu kat playarea anak2.
tapi sejak ada Aniq aku ubah dah sbb ada mainan kakak dia takleh letak situ dah.
dia duk punggah, and pindahkan ke meja Amni.
kat almari ni letak barang2 mudah alih je sebab Aniq sukaaaaaaaaaaaaaaa la punggah.
tapi sejak dah besar sket ni, jarang dah la punggah sini.




nak ambik plastik tarik je..
aaa sukaaaa.
hahaha..
cumanya kena tgk dlu la sbb ada mcm2 size plastik dlm ni.
yg pasti, nmpk cun ja kat situ. hehe

3 comments:

  1. ok gak diy kotak isi plastik.. nampak kemas sket..xde ler berterabur plastik tu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. recycle balik plastik2 tu smua, then kena simpan elok2 baru tak semak mata memandang

      Delete
  2. Nabilah pn sama, xpnh beli plastik sampah.
    Guna plastik yg free tu je, mbazir ja nk kluaq duit nk isi sampah je pun..

    Special kotak periuk nasi ada tali.
    Klu nabilah pn simpan kotak camtu, mana tau bo guna..
    Tali tu penting, sng nk tarik-tolak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...