Search This Blog

Loading...

Tuesday, October 01, 2013

Nasi lemak sedap lemak berkrim..

entry lama.. duk terperap, marilah kita up kan yeh..

hari apa ntah, bl keja terasa nak mkn nasi lemak. mcm biasa, aku klau teringin, blk kena masak. seb baik buka esbok ada kelapa. aku slalu simpan santan beku, kadang2 ada jugak kelapa beku. klau nak buat nasi lemak, ada santan beku, tak best. kena ada kelapa, perah, ambik santan, baru feel nak buat nasik lemak.. hahahaha..

nasik lemak version aku adalah mudah dan sedap.
basuh beras, masuk santan, garam, hiris halia, masukkan bawang merah+bawang putih yg diblend. godak2, ok tanak guna periuk elektrik. klau rajin campak daun pandan. dah masak, oiiiiiiiiiiiiiii, sedapnya bau.

then, masak sambal, goreng ikan bilis, goreng kacang, rebus telur. siap!
banyak gak nak buat kan, but aku smua benda dah ada dlm esbok. stok cili dah ada, tumis balik je. goreng ikan bilis and kacang, sapsapsoi je kan? rebus telur pun sama. mudah keja kak yah.. hahahah.


sedappppppppppppppppppppppppppp...
mlm2 makan nasik lemak bertambah2. bagus. tambah lemak di badan dengan jayanya. apa nak buat masak sedap kena la mkn bnyk. but tak menyesal sebab lemak yg masuk dari makanan yg enak. klau dari makanan yg tak enak, buat rugi je tambah lemak. gitu prinsip kak yah.. ok dok?


esoknya..
bekal kami 3 beranak.
bekas paling atas kaler merah, Amni punya. ya banyak, tapi bukan la amni mkn smua tu. kadang2 klau ada lebih mmg aku kasik bnyk utk amni. supaya dia blh mkn dgn kawan2 dia kat umah pengasuh. amni suka nasi lemak. mkn dgn telur pun ok ja kenit tu.

bawah bekal mama n papa. yg telur sebelah tu mama punya. yg lagi 1 haruslah papa punya. banyak? biasalahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...