Search This Blog

Loading...

Tuesday, July 15, 2014

Homescholling | Mengenal alif ba ta

waktu aku rajin, free, adalah sedikit aktiviti homescholling dengan Amni.
tapi tak lama, sebab budak tu cepat boring.
kena pandai tackle utk buat dia nak belajar.
takpa, mama tak paksa.
dia baru 3 tahun kan?
sekadar kenal huruf, sket2 pun ok.
alif ba ta tu smua dia dah bule baca.
aku baca, dia ikut.
semua huruf lancar je dia baca.
cuma tak kenal lagi alif yg mana, ba yg mana.
hari tu adik aku ada belikan flash card alif ba ta ni.
so, jomlah kita baca nak..


memula, kemain exsited nak baca.
keluar semua kad, susun penuh tilam..
nak buat dlm bilik sebab sejukkkkkkkkkkkkkkkk katanya.
kecik2 dah demand.
haishh..

dah lama sket....







































buat drama lah apa lagi kenit ni.
grrrrrrrrrrr..
guling sana, guling sini.
tungging buyung smua ada.
baca 10 minit, lebihnya main.
sabau jelah mak kau nak oi..
alif ba ta je yg dia kenal.
lain2 tak.
sebab takmo baca dah
pastu semua huruf alib ba ta je.

takpelah, mama tak paksa.
sukati awaklah nak oi.
nnt dah p school, belajar betul2 eh.
klau aku baca alif ba ta, ada part dia sambung.
dia dah ingat huruf2 tu smua, cuma tak kenal.
bila nampak ada tulisan jawi org bahasa arab kat mana2, lajuuu je, "mama alif ba ta ni mama"..
means, dia dah kenal itu apa..
Alhamdulillah..


baca poster ni pun ikut mood.
so far, semua kat poster tu dia dah ingat apa benda.
kenderaan ada yg tak tau, sebab susah nak sebut.
takpe, slow2.
tu pun mama dah bangga dah dgn awak nak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...