Search This Blog

Loading...

Thursday, August 14, 2014

Kabinet TV

ni kisahnya deko2 nak raya hari tu.
takda la deko mana pun, aku bukan pandai sgt pun.
and tak rajin sgt..
sesaja gedik nak hias sket sebab nak raya.


ni rupa kabinet tv aku.
jenuh mencari sebab tak jumpa yg berkenan di hati.
nak hitam putih, nak lawa, nak murah, nak tahan lasak.
gitew kak yah.
cerewet nak mamps..
beli lepas raya puasa thn lepas.
so, now umonya dah setahun lebih kurang.
ni pun hasil dari duit kutu.
aku klau dapat kutu, aku akan beli benda yg aku nampak.
klau belanja beli baju2 tu smua, tak ingat.
beli barang umah mcm ni or barang kemas, kang ingat la.. haaaa, ni dari duit kutu.
gigih iolls membayar tiap2 bulan..
mau setahun setengah baru habis.
klau saving dlm bank, koser la nak keluarkan semata2 nak beli lemari.
duit kutu ni lain..
org lain tak taulah.. tu aku..

sebelum raya thn lepas, pakai kabinet lama yg langsung tak in dgn umah.
but, sabarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr..
cari jugak sebelum raya tu, tapi tak jumpa yg berkenan.
sabar sebab nak carik yg betul2 kena dgn umah.
takmo gopoh2 beli kang menyesal di kemudian hari, menangis tepi lemari bila tak lawa.
merata kedai perabot aku pegi.
ada la jumpa yg mmg cun gila..
tapi harga mau cecah 1k.
berjejes ailior tengok.
tak mampu la kak yah nak beli mahal gitu..
bajet pun 600 paling tinggi.
tu pun mahal dah kuttttttttt..
lepas raya, sesaja masuk kedai perabot kat Jejawi tu.
mana kedai perabot yg besar2 aku tak cecah dlm Perlis ni.
kedai tu pernah pegi dah, cumanya pada aku harga dia agak mahal.
so, banned terus.
kedai feberet aku kat Seriab nun.
2,3 kali pegi kedai dia takda jugak yg berkenan di hati.
sesaja pegi kedai kat Jejawi tu nak usha2.
sekali, jumpa la kabinet ni.
berkenan habis dah sebab kaler tu and design dia pun sokay.
panjang dlm 4 kaki setengah.
ketar2 jugak nak tanya rege sebab tau mahal.
material atas tu, kaca and tebal.
sebab atas dia diletaknya seketoi lagi lemari besar.
so, tau tahan lasak.
sekali tokey tu kata harga sekian2, tanjat gegirls..
sebab nak clearkan stok raya puasa katanya, so dia kasik murah sket..
harga asal 1k++ uolls..
kak yah dapat dlm rm500 gitu.
haishhh, mau lompat bintang.. muahahahah....

dari mula beli, gitu jelah lemari tu.
takda letak apa2, baik dlm, baik luar.
ada cik kuntum yg melasak tu, koser la nak hias2 bagai.
lagipun aku tak suka sgt nak semak2 atas tu.
cumanya baru2 ni je aku letak kotak yg aku menang dari Susun Atur Sioca tu kat rak bawah.
kat compartment bawah tu ada 2 level.
level atas letak Astro, dvd player smua dgn bakul cd kartun Amni.
level bawah kosong je sebelum ni.
now ada kotak2 tu.
kat drawer sebelah ada album kawen.
now Amni dah besar, dah paham apa yg boleh, apa yg tak boleh, barulah aku berani letak benda kat situ.
lagipun pintu kaca tu mcm ketat sket nak buka.
kudrat dia tak cukup kuat nak buka tutup pintu tu.
dia cuma buka ambik cd dia je.
buat main. lain2 dia tak usik.

dah nak raya, kak yah terasa nak letak bunga2 sket.
duk tgk speaker tu lama2 cemuih jugak..


nilah hasil tangan keras kak yah.
aku tak pandai beli bunga and also tak pandai gubah bunga.
so, beli yg mcm gini sudeyyy..
bunga ni batang dia panjang, then aku kerat bg pendek sket.
mcm2 kaler ada, lawa2 smua.
klau pandai gubah, mesti lagi cun.
but, aku suka simple2 mcm ni ja.
takmo banyak2, rimas.
tu pun jenuh nak jaga Amni dari tarik.
memula tu terjerit2 gak la, now dah ok.
berani nak lebih2.. kang kena piap ngan mama.... hehehehe


zoom sket.
bunga tu sebatang harga dlm rm6++ kut.
pasu tu plastik, harga rm5++.
tak ingat dah.
klau jatuh, tai risua pecah ke apa.
total bunga 2 batang, pasu 2 ketoi and span seketoi, tak sampai rm25 pun.
beli kat Rainbow Arau.
best kedai tu, kedai barang2 nak buat hantaran.
macam2 ada..
ada barang deko rumah jugak.
ada jual lace, renda2 bagai.
ada bunga banyak gila and lawa.
tapi aku tak reti beli.. muahahaha..
klau jadi ahli, ada diskaun lagi.
seronok pegi cuci mata, berangan..

dah lama2, aku menyampah tengok pulak bunga ni sebab tinggi nau bila ada 3 ketoi camtu
mcm senget sket.
dah tinggi, tak lepas nak letak bawah tv, kena jauh sket.
so, aku alter sket..


aku potong bunga yg atas tu.
tinggal 2 ketoi saja.
cun sket kan?
heheheh..
oh, dlm tu pasu tu aku taruk batu kaler2 tu kasik berat sket.
tapi tak letak pun sokay je, bunga tu tak la berat sgt bila dah potong yg atas tu.
pada aku tinggal 2 ketoi ni lagi lawa..
ehek ehek ehek..

kenapa aku beli bunga kaler kuning?


nak matchkan dengan bunga ros kat dlm frame tu laaaaaaaaaaaaaa..
atas ros kuning, bawah pun bunga kuning jugak.
memula nak beli bunga kaler putih, tapi mcm hambar pulak nnt.
so, kita letak kaler kuning.
ok dok?

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...