Monday, November 19, 2012

Cerita cuti kami | 1

heaven kan.. isnin keja, selasa cuti, rabu keja, khamis cuti, jumaat keja. sabtu ahad weekend. lagi heaven klau cuti terus seminggu. tapi mak xcuti pun. keja cuti,keja,cuti,keja. reserve cuti dlu. next month ai nak cuti yek..

cuit deepavali hari selasa, laki mak mcm biasaaaa.. kejaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. hoih...
but sokay. jgn beratkan kepala otak. xmo stress. kang xcun. boleh?
malas nak kluar. nak lepak golek2 dgn amni jek. plan nak masak and nak panggil org mkn. eh, mcm hebat sgt kan? hehe.. bukan selalu. blk keja hari isnin, g pasar mlm jap. beli barang sket.
nak buat bihun sup.. ala thai gitewwww.. sebab mcm terlupa ada lagi 2 ketol tulang lembu raya haji lepas. yaa, dah tercapai hajat nak buat korban. so, aku buat sebahagian masa raya haji lepas. ada la lebihan daging sket dlm esbox utk mkn sendri.

bgn pagi2 hari tu, kluarkan siap2 daging and tulang yg bakal jadi mangsa rebusan. pkul 10.30 dah mula merebus. siap roger mak aku lagi, tanya kut2 xjadi sup siam aku tu. nnt aku buat entry how to cook sup siam. ceeewahh kak yah.. berangan masterchef sket.. hehe



atas dapur dah.. tapi ni belum masuk rencah lagi. rebus dlu.. siap rebus pkul 2. masak skali chicken stok amni. so, 2 dapur on dekat 3 jam. elok tutup api sup tulang, api chicken stok amni pun terpadam sama. gas habis! damn!! call apek gas, bule plak p rehat. tunggu punya tunggu, xdatang. last kak yah yg gagah perkasa, angkat tong gas masuk kreta g  tukar sendri. puas hati. harapkan diorg dtg, pkul 5 baru nak ketuk pintu. coii betul la..

tulang iteww.. daging and lemak bersatu padu.. enak hingga menjilat mangkuk... now daging dan lemak itu bersatu padu dlm perut aku pulak. redhooo

pkul 6, dah bule makan. mak mentua, pak mentua and haziq(anak buah) datang dlu. siap tambah2 lagi haziq.. sedap ehh?

 
 yg ditambah masa nak mkn.. yg bekas 4 segi tu, dari atas, yg bekas kaler biru tu cili kering yg dikisar. xpedas sgt. sebelah, cili kicap. yg tu aku buat sendri. pedas giler. bule kluar buasir klau xkena gaya. bawah, kacang tanah n bawang putih yg ditumbuk halus. bekas beli kat giant. mak suka sebab senang kojo.. bekas merah yg 3 lubang tu, daun sup+daun bawang, limau nipis+lobak masin, last bawang goreng. bekas beli kat avon. senang eh yg banyak partition mcm tu? masuk smua, campur daging dgn lemak sket, bihun, kuah, perghhhh.. laki aku pun mkn bertambah2. padahal sebelum ni payah nak tgk dia mkn bihun sup. sedang ke banggggg??

dekat maghrib, mak sedara ngan 2 org sepupu sampai. meh lewat sebab nak buka posa skali. pastu kak ipar n abang ipar. then suami ai yg selesai bertugas pun pulang. setel bihun sebungkus n bihun siam sebungkus. sup pun tingal sket lagi. alhamdulillah..


star of the day. eh, mmg ni je star yg ada kan? heheh.. bhun sup ala siam. pada aku sedap lah. yg hadir mkn bertambah, kira ok la kan? aku pun repeat gak. bule buat lagi.. hihi.. pedas to the max, kembang mulut. tapi apa da hal kan? mkn sup tulang ni xleh nak slow. klau mkn, then sembang2, pastu baru nak sambung mkn, mmg xmampu. tetiba mulut keras kejong sebab sup dah beku. dah kena curah air panas. hahaha.. mkn laju2, pastu baru sembang.. hehhe


nnt resipi menyusul yee.. senang je nak buat.. kak yah je overrrrrrr

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...