Assalamualaikum..
lama tak buat sagu gula melaka.
anak2 suka.
mak pak pun sama.
kalau beli sorang sebekas, harga tu dah blh buat 10 bekas kat rumah.
hahaha.
so, moh le kiter..
kali ni kaler hijau pulak.
petang buat, pastu masuk esbok.
mlm makan, sejukkkkkkkkkkkkkkkkk.
sedap.
nak buat ni senang mak enon.
meh aku share cara aku.
Bahan2 :
Sagu
Gula melaka
Gula putih
Susu cair
Air
Cara2 :
rendam sagu dlm air dlu dlm setengah jam ke sejam.
pastu tapiskan.
then panaskan air dah mendidih, masukkan sagu.
kena kacau supaya sagu tak berketul di bawah.
air kena bnyk sebab nnt sagu nak kembang.
aku takda sukatan tepat utk air. agak2 je
kadang2 nmpk padat, sagu belum kembang elok, so tambah air.
ssagu dha kembang dah takda putih2 tu, blh masukkan pewarna.
then kacau.
pastu tutup api.
tapiskan sagu utk buang air kanji.
sejukkan kejap sagu tu.
sementara tu blh masak air gula.
didihkan air, masukkan gula melaka.
tambah sket gula putih.
nak masukkan daun pandan pun blh.
make sure gula semua lebur yeh.
air jgn bnyk sgt kang cair tak best.
mula2 gula tu masak mcm cair sbb panas. dah sejuk nnt dia akan pekat likat.
then masukkan gula dlm bekas yg korang suka.
pastu masukkan sagu.
last masukkan susu cair.
nak pakai santan pun blh.
masak dlu santan tu, tambah air sket and secubit garam.
aku prefer susu cair.
guna Ideal or carnation. sedap woh
kalau nak sihat sket blh guna susu segar.
pastu masukkan dlm peti ais, sejukkan
masak sejuk2 is heaven.
budak2 ni mmg suka. ulang2 makan.
so sekali buat mmg kena bnyk terus.
sagu murah je pun.
bajet tak bnyk pun nak buat benda alah ni.
cumanya leceh sket part masak sagu tu.
kadang terlebih masak or tak masak betul ehehe
No comments:
Post a Comment