Search This Blog

Friday, April 18, 2014

Family planning

amboi kak yah hampa..
asal hari jemahat je, ada entry family planning bagai.
ko nak tukaq profession ka hapa nihhh..
kofkofkof...
idok le..
baru2 ni, tak la baru sangat, ada dapat 1 call.
mcm pelik jugak memula nak meneruskan perbualan, sebab mcm curios.
ada 1 mamat ni call, nak tanya pasal family planning.
naik no. henpon, so, memula kak yah ragu2 nak jawab.
sebab aku mmg jarang sangat nak menjawab call klau nombor aku tak kenal, nak2 no dari kl..
bank je yg duk call suh bayar kad kredit.. bahahaha.
tapi tgk no tu kepalanya 5, si jawab jugak la kut kawan2 kat sini yg call.
bila mamat tu kenalkan diri dari 1 sepital private kat Kedah, so aku teruskanlah bercakap.
dia tanya pasal family planning and apa cara atau kaedah yg aku guna.
dia nak tau if aku makan sebarang pil perancang.
nooo dik, ahkak tak pernah terlintas nak ambik pil perancang.
klau makan pil, kebarangkalian aku beranak setiap tahun adalah tinggi..
kahkahkahkah..
sebab, ahkak hampa ni asyik la lupa nak makan ubat.
so, kaedah tu langsung tak ada dlm kepala hotak aku.
bla2 sembang gitu gini, dia nasihatkan aku klau boleh jgn ambik pil perancang.
sebab ada kesan jangka panjang yg kita tak tau.
gitu eh?
klau tak ambil pil, bagusssssssssssss katanya.
kakak hampa ni, guna kaedah traditional je dik..
blh check entry pasal pengiraan hari subur yg aku share ni..

okes, back to the topic.
rasanya mak2 kat luar sana, tau kaedah yg ada utk family planning ni.
ada pengambilan pil, iuc, implanon, kondom, dll..
mana yg sesuai dgn badan, yg mudah nak amal, go on.
rasanya paling glamer, pengambilan pil kut.
klau kat KK, lepas branak, yg aku kena dah 2 kali branak ni, nurse bagi pil la suh mkn.
hari ke 30 pas beranak, dah kena start mkn pil.
and diorg kasik 1 buku kecik.
utk update bila kita dtg appointment dgn bahagian perancangan keluarga.
klau nak terus dgn pil, ok go on.
klau tak nak, nak ambil suntikan, pun boleh, nak pakai iud pun boleh, nak pakai implanon pun boleh.
tapi kena bayar lah.
ubat dgn suntikan je kut yg free klau tak silap.
tapi ubat pun, ada jenisnya.
klau yg KK bagi tu free la, klau tak nak makan yg tu, blh beli brand lain kat farmasi.

contoh terdekat, mak aku sendri.
aku adik beradik ada 6 org.
jarak antara kami semua 4 tahun.
cuma yg last, 5 tahun. yg tu pun mak aku tak bajet nak keluar lagi sorang, ingatkan habis dah.
adik aku yg last tu, masa mak aku peknen, umo dia 39 klau tak silap.
bising la doktor nurse semua suh stop branak dah.
haishhh, nak buat camna kan? rezki..
alhamdulillah, besar elok je adik aku skang ni takda masalah apa.
mak aku dia ambil pil perancang.
so far, takda masalah dgn badan dia.
bila dia nak pregnant, dia stop pil, dlm 3-4 bulan dah lekat perut.
naik badan ada la jugak tapi takda la teruk sgt.
ada jiran kat umah mak aku, stop pil setahun, belum pregnant lagi.
badan lain2 kan?




as we know, semua kaedah ni melibatkan hormon dlm badan kita.
perempuan ni la..
ada kaedah, sesuai dgn org ni, tapi tak sesuai dgn org lain.
sama gak dengan kaedah lain.
ni kawan2 aku sendiri, kat sekeliling aku.
ada yg ambik pil, badan naik tak hengat.
ada jugak yg ambik pil, tapi badan maintain and ada yg makin kurus, siap kulit jadi cantik lagi.
tapi period stabil.
ada yg ambil suntikan, badan naik and period tak stabil.
dan ada yg sebaliknya.
ada yg pakai implan, badan naik, and period tak stabil jugak.
klau maintain, rasanya takdak hal.
tapi isu kenaikan badan tu, uish, semua org tak nak.

ini 3 kaedah yg paling hot aku rasa.
paling ramai guna and paling nampak efeknya.
mcm pil, mcm2 jenis pil yg ada.
ada yg murah, ada yg mahal.
terpulang nak ambil yg mana, ikut kemampuan dan ikut kesesuaian badan.
implan and suntikan pun ada efeknya.
ada org ok je, sesuai and takda masalah.
ada org, tak sesuai, badan naik, period tak stabil, naik jerawat and mcm2.
sebabnya, benda asing, dimasukkan ke dlm badan kita kan?
tak tau sesuai ke tak, nak bekerja dgn badan kita..
hormon org ni lain2..
lain badan lain kesannya..

mcm aku, guna kaedah kira hari je.
Alhamdulillah, period aku ok, so senang keja.
tak kisah la korang nak guna kaedah apa, yg penting tgk kesesuaian dgn badan.
lain org, lain efeknya
and, yg paling penting, kena tanya suami ehhhh..
kerjasama tu penting.
nak pakai iud, kang suami tak suker, syusyah dik..
aku yg kira hari ni, kena dok remind laki jugok kadang2..
ehehehehe..

2 comments:

  1. iucd asenye paling senang...
    juz my opinion...

    ReplyDelete
  2. @lesung pipit : senang eh? tapi saya takuit.. hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...