Thursday, October 10, 2019

Bihun goreng untukmu anak...

Assalamualaikum..

banyak hari dah Amni duk berzikir nak bihun nak bihun nak bihunnnn.
adehh.
nmpk mcm mudah tapi kadang2 malas nak buat haha..
anak2 aku makan semua yg aku masak walau sempoi2 je mak dia kasik.
Alhamdulillah tak memilih.
tapi..
bila dah biasa makan yg maknya  masak, sesekali kita beli, taknak  makan.
sabaq jelah ahaha
budak2 kan tak makan pedas, so aku mmg selalu buat bihun putih @ bihun singapore.
senang keja.
so bila makpak nak makan, campak masuk sambal kicap.
dan anak2 mmg suka bihun putih nak2 si Amni tu.
memang berulang makan.
bihun merah ni jarang sgt aku buat. ke tak pernah hahaha
sebab bihun merah ni selalunya kena ada rasa pedas tu kalau tak best.

hari apa tah ada opismate aku bagi bihun goreng sebekas, baki dari majlis yg diorg buat.
aku bwk balik bagi Amni sebab tak pedas.
habis kau dia makan.
pastu sambung zikir nak bihun nak bihun nak bihun
hahahah
ingat dah dapat tu diam dah, rupanya tak.
nak bihun mama buat.
susah jugak kalau anak die hard fan mama sendiri kan?
kehkehkeh..

makanya aku pun usahakanlah buat bihun goreng merah utk dia.
but kena make sure tak pedas!


taraaaaa.
tak pedas tapi sedap wei hahaha
meh aku share bihun goreng tak pedas versi aku.
kut korang blh buat bagi anak2 makan and at the same time makpak nak makan pun sodapppp.
tapi, aku tuang sos jugak la bila nak makan tu.
tak pedas, tak kick la hehe

Bahan2:
bihun : rendam air dulu

bawang merah, bawang putih, ikan bilis, 4-5 batang cili kering, 1 biji tomato : kisar halus
sayur sayuran : kobis + carrot
sotong, fishcake, tauhu yg digoreng
kicap, sos cili, sos tomato
maggi cukup rasa
garam + gula

Cara2 :

tumiskan bahan kisar.
aku mmg suka masukkan ikan bilis kalau buat bihun goreng tak kisahlah bihun singapore or bihun merah.
penambah rasa. cubalah, lain tau rasa dia.
make sure ikan bilis tu dah direndam and lembut baru kisar.
campak je semua kisar sekali (bahan kisar tu).
cili kering letak 4-5 batang je sebab takmo pedas.
then tambah tomato yg dah dibuang biji kisar sekali.
sebab takmo pedas kan?
then masukkan kicap, sos tomato and sos cili. sos cili tu sikit jelah kang pedas pulak.
pastu maggi cukup rasa, garam and gula.
perasakanlah.
pastu masukkan bahan basah.
hari tu aku letak sotong + fishcake sebab dua2 ni anak2 aku makan.
kalau letak ayam, kang Aniq pilih buang.
then masukkan sayur sayuran. ikut sukalah apa yg korang nak guna.
aku letak kobis and carrot yg aku potong halus. sayur2 ni je yg anak2 aku makan, lain2 jgn harap.
kobis tu pun takat 2-3 helai je, lebih2 takmo jugak. haishhhh
pastu dah nak tutup api masukkan tauhu goreng yg dah dipotong nipis.
nak masuk telur goreng pun blh, taruk atas. baru best hehe
tapi aku punya bahan basah dah meriah, so no more telor.

sedap, secukup rasa tak pedas. hehe
anak2 suka nak2 si Amni.
menambah makan malam tu.
esoknya panaskan utk break1st.
puas hati dia makan..
masak simple tapi bila anak2 makan beriya, mak ni seronok taktau nah habaq kan?
hehe


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...