Search This Blog

Loading...

Monday, October 28, 2013

Amni's play area...

bila dah ada rumah ni, hajat dihati nak buatkan bilik utk anak. tp amni kecik lagi, mcm tak sesuai. tgg dia besar sket, dah berani tdor sorang, mama buat bilik cantik2 utk amni yeh.. klau buat sekarang ni, takda gunanya pun. haruslah beliau tdor dgn mak paknya ye dok? takkan la budak umo 2 tahun nak tdor sensorang dlm bilik....

so, nak sesuaikan dgn umornya, mama buatkan play area dlu yeh...

masa kecik2, mak suka beli baju. now suka beli toys pulak. so, melambaklah toys amni.. mula2, mainan amni letak dlm raga kecik je, pastu raga besar sket, pastu besar lagi sket. pastu beli box terus.. haishhh..

dulu2, mak lambakkan mainan awak. dah bertukar berapa bekas@raga@bakul entahlah. tak hingat. dari kecik ke besarrr..

ni bekas ke berapa ntah. asalnya raga baju dia. masa baby, slalu pun org taruk baju dlm raga mcm ni kan? makin besar, baju makin bnyk, so tak muat, pindah baju masuk lemari. raga ni masuk toys pulak. tapi tak lama sebab tak safety. raga tu ringan, bila dia nak ambik mainan, tekan sket, bleh terbalik raga tu. pastu raga tu besau. pernah gak termasuk dlm raga. tau2 duk meraung sama dgn toys dia. hahahaha..


pastu upgrade sket. rasanya ni yg latest sebelum wujud bebetul play area. aku beli clear box kaler putih, besauu punya letak situ. yg ni ada tutup. kalau nak tinggal rumah sehari 2, baru tutup. klau tak, gitu  jelah. janji semua mainan lambung masuk dlm tu. raga rotan yg hujung apaknya beli.tu letak soft toys je. now jadi raga baju kotor pulak.
pun tak praktikal sebab lama2 ada taik cicak jugak dlm tu... pfffffffffffffff..


play area ni kat ruang tamu. depan, sebelah kabinet tv. not nice sebenarnya. tapi time ni maknya belum ada idea. sometimes kemas la bila dia tak memunggah. tapiiiiiiiiiiii, bila start punggah, apapuntakboleh.. +____+
kenderaan pun parking situ.. agak semak. kadang2 amni terlanggar kenderaan sendri.. hehehe..

selagi dia nampak bnyknya toys dlm kotak, jom keluarkan semuaaaaaaaaaa. so longgok smua depan tv. dah jemu main, tinggal. mak sambil kesat airmata sambil simpan. hari2 mcm tu. tapi mak ko tak jugak kurus.. sooooo, mak cuba cari solution. bincang2 ngan encik googel. carik2.. buat play area baru utkmu anak...

hihi


soooo.. ni je idea yg mak ko mampu nak oii. tak sure cilok kat mana, tapi ku carik2 di google saja..
rumah besau tapi takda ruang... tsktsktsk..
but, ni pun dah ok...
mahaplah ada model tak pakai baju plak kat situ.. ni masa ruang ni baru siap. dia bgn tdor tgk wahhhhhhhhhhh dah cun gini. laju2 gi duduk kat krusi dia. syok lettewww..

paling kiri, rak buku maknya. sebelah tu amni punya.
kabinet tu letak berdiri boleh, melintang pun boleh.. carik kaler putih, nan hado. hijau pun hijau lahhh. then beli boxes yg kat dlm tu 3 ketoi. jenuh selongkar nak dpt yg sama corak. ada hijau2 sket, kira match lah.
pastu tampal poster2 utk amni and letak tikar evamatik dia. cantik tikar tu, kalerfull. takda gambar kartun, ada gambar butterfly, fish, bird, flower.. lawaaa... mak sukaaaa.
but now tikar tu duk kat depan tv sbb dia suka mkn kat situ. mak is tak suka klau mkn tumpah2 kat lantai. kang bersememeh lantai..


dari masa ke semasa ada la sket2 perubahan yg aku buat. ni aku bawak meja ni kedepan pulak. memula nak guna meja plain putih je utk letak sini (ala meja ikea tuuu). tapi amni lagi suka meja ni sebab ada gambar and kalerfull sket. kerusi tu bila duduk ada bunyi, bgn pun ada bunyi. alah, mcm bunyi kasut budak2 yg pettt pettt tuu. cemuih pulak aku sebab bising kekadang. tapi dek kerna sussah nak buang, sabar jelah. ada gunanya jugak sbb aku tau bila dia guna kerusi kan?

atas meja, letak buku2 and yg berkaitan dgn aktiviti contengan dia.. beg skolah pun ado.. hehe.. klau nak kaler, dia duk situ. kadang2 main pun kat meja jugak. makan pun sometimes dia nak duk situ. sokati lahhh..


boxes ni smua toys dia. memula aku separate ikut jenis lah. soft toys, pinggan mangkuk cawan periuk segala, yg berkaitan dgn aktiviti masak2 dia and lagi 1 segala maknek toys lah. paling bnyk haruslah pinggan mangkuk kan? kater gegirl.. hihi..
mainan lain, block2 ke, apa ke dlm box tgh tu. tapi dah slalu punggah kluar, last bercampur lah segala. takpelah, janji smua dlm tu..

ada bagusnya jugak bl buat mcm ni. now aku perasan dia rajin sket mengemas. pas main, kita suh kemas, pastu umpan sket cakap nak g memana, lajuuuuuuuuu je kemas. klau dulu jgn harap!
walau tak lah kemas mana, but sokay la dr bersepah. kadang2 dia malas nak masukkan dlm box, dia letak je atas almari or meja dia. pun bolehhh.. janji awak kemas.. makin besar, makin paham and makin bijak. and, bila mainan dah separate dlm boxes mcm ni, dia kurang sket memunggah.. syukurrrrrrrrrrr sgt. kadang2 dia main je apa yg sedia ada atas tu. klau dlu selagi tak kluar habis, selagi tuuuuuuuuuuu lah dia duk punggah.
tak sia2 usaha mama.. :-)


ni waktu main la ni.... campak2,sepah2 je mana dia suka. tu tgh masak. dgn bertudung bagai.. now, mmg lega banyak. sejak ada play area ni and sejak aku belikan dapur mainan tu (hadiah besday, nnt entry lain), mmg kat situ jelah tempat lepak dia. so, aku bolehlah masak, sidai kain, lipat kain mengemas dgn senang hati. tapi takda lah lega sgt sbb kadang2 dia kacau jugak. but better la dr dulu..

cuma kadang2 ada jugak bahayanya....

sampai begini skali nak baca poster tuuu. hahahaha
so kena pantau jugak. ni masa mula2 dlu. now dah tak panjat sbb kena marah ngan papa. dia klau papa marah mmg terkesan. klau mama marah mcm tak hairan. sebab selalu kena marah.. bahahaha..


so far, dia enjoy dgn play area ni. memang hari2 kat sini jelah. mak pun blh buat keja dgn senang hati. nak punggah ke nak sepah ke takpe, mak ok.. janji main elok2 tak kacau mama yehh..

play area ni sebelah meja mkn. dlu meja mkn ngan2 bawah kipas. bl buat play area, meja mkn kena tolak sket sbb nak bg kawasan ni luas. takda hal sebab kami 3 beranak je dlm ni. klau sepah pun tak nampak sgt sebab lindung dgn meja mkn. klau ada tetamu kat ruang tamu, tak nampak sgt. play area ni dr depan, kat sebelah kanan ruang kegemaran aku. yg bagusnya amni nih, dia tak kacau dah barang2 maknya. dah kena warning, so tak kacau. bagusssssssssssss..

pandangan keseluruhan barang2 kepunyaan amni. hehe.. hujung tu ada bakul, letak segala belon. mek kenit ni pencinta belon. mostly belon tu apak yg beli. yg dah tembus, meletop tak tau brapa bijik dah. paling suka haruslah belon hello kitty. sampai tahap bwk masuk bilik peluk time tdor.

now, ada jugak lah aku update sket2. tak bnyk pun, tambah poster and toys je. nak ubah2 kabinet bagai, blm ada idea. biar la gini dlu sampai dia jemu. selagi sedap mata mak, ok je. kedudukan sinki tu agak mengganggu, but terima jelahhhhhhh..

2 comments:

  1. Wow..nice play area for amni.suka la cabinet dan box tu.lawa

    ReplyDelete
  2. wah cantik...kerusi pett pett tu sama mcm Rizqin punya..tapi kaler merah hehehe...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...